Yumuşatma Sistemleri
Su Yumuşatma Cihazı, suyun içindeki sertlik yapan Kalsiyum ve Magnezyum iyonlarının alınması için kullanılır.
Su yumuşatma işlemi iyon değiştirme yöntemiyle gerçekleşmektedir. İyon değişimi sertliğe sebep olan kalsiyum ve magnezyum iyonlarını içeren suyun, sodyum formunda suni katyonik bir reçineden geçirilmesi suretiyle gerçekleşmektedir. Sert su sodyum bazlı katyonik reçineden geçerken içerisindeki sertlik iyonları (Ca+2 ve Mg+2) ; reçineye bağlı bulunan Na+ iyonları ile yer değiştirir.
Tandem Yumuşatma Sistemleri, iki yumuşatma ünitesinden oluşmaktadır. Sistem geçen su miktarına göre volumetrik olarak kontrol edilebilmektedir. TANDEM sistemde her bir yumuşatma cihazı sırası ile rejenerasyon devresine girer ve hazır hale gelince prosesteki ünitenin doymasını ve prosesi kendine devretmesini bekler. Bu sayede insan müdahalesine ihtiyaç duymaksızın ve rejenerasyon işlemleri için proses durmadan günün 24 saati daimi şekilde yumuşak su üretilmiş olur.
Sistemlerde ham su sertliği, saatlik ve günlük debiler çok önemlidir. Sistem ihtiyaca göre dizayn edilirken hangi sistemin daha ekonomik olduğu kontrol edilmelidir.
Su yumuşatma sistemlerinde de diğer sistemlerde olduğu gibi polietilen (PE) gövdeli tanklar ya da epoksi kaplı karbon çelik tanklar kullanılmaktadır.
SU YUMUŞATMA SİSTEMLERİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ
TEKLİ SİSTEMLER :
Bir otomasyon valfi ve bir gövdeden oluşan bu sistemde bir de tuz tankı bulunmaktadır. Genel olarak sertliği 30 Fr değerinin altında olan sularda ya da kullanımın az olduğu noktalarda tercih edilir.
DUBLEX ( TANDEM ) SİSTEMLER:
Bir otomasyon valfi ve iki gövdeden oluşan bu sistemde bir de tuz tankı bulunmaktadır. Daha yüksek debi ihtiyaclarında ise sistem iki otomasyon valfi , iki gövde ve iki tuz tankından oluşur. Bir cihaz serviste yumuşak su verirken diğer cihaz geri yıkama ( rejenerasyon ) yapmaktadır. Genel olarak sertliği 30 Fr değerinin üzerinde olan sularda ya da saatlik tüketimin yüksek olduğu sularda tercih edilir.
TRİPLEX SİSTEMLER :
Üç otomasyon valfi ve üç gövdeden oluşan bu sistemlerde; iki cihaz serviste iken bir cihaz geri yıkama yapmaktadır. Sertliğin ve debinin çok yüksek olduğu noktalarda ya da saatlik debinin iki dublex ( tandem ) sistemle karşılandığında ekonomik olmadığı noktalarda tercih edilir.
Su Yumuşatma Cihazı Ne Yapar?
- Kazan, boru ve tesisatlarda kireç taşı oluşumunu engeller, oluşmuş kireci zamanla söker, böylece özellikle ısıtıcı elemanların verimini arttırır.
- Ürün hammaddesi olarak kullanılan sularda formül sapmalarını, lekeleri azaltır,
- Deterjan kullanımını %60’a varan oranında azaltır.
- Saç ve ciltte kısa zamanda belirgin bir parlaklık ve yumuşama oluşturur.
Su Yumuşatma Cihazı Ne Yapmaz?
- Su Yumuşatma Cihazı sudaki partikülleri ve kumu filtrelemez, yani bir filtre değildir.
- Sudaki bakterileri veya nitritleri / nitratları yok etmez, taninleri uzaklaştırmaz; ters ozmos, ultraviyole, nanofiltrasyon veya distilasyon cihazları gibi suyunuzu “sağlıklı” içme suyu haline getirmez.
TEKLİ SİSTEMLER
DUBLEX ( TANDEM ) SİSTEMLER
TRİPLEX SİSTEMLER
REÇİNE ÇEŞİTLERİ
- Katyonik Reçineler
- Anyonik Reçineler
- Mixbed Reçineler
- Foodgrade Reçineler
- İyon Değiştirici Reçineler (Bor, Nitrat, Sülfat Giderimi vb. iyonların tutulması için kullanılan reçinelerdir.