Diskli Filtre Sistemleri
Kuyu sularında veya işletmelerin her hangi noktasındaki partikülce kirli suların filtrelenmesinde manüel veya otomatik diskli filtreler kullanabiliriz.
Ters Yıkama süreleri çok kısa olup, ters yıkama işlemi sırasında işletmeye giden filtrelenmiş su debisini KESMEZ. Bu nedenle sürekli filtrelenmiş su isteyen işletmeler için Diskli Filtreler vazgeçilmezdir.
Diskli Filtre Sistemlerinin Kullanıldığı Diğer Uygulamalar;
- Yüksek debili işletmelerde filtre değişiminde harcanan zaman ve sarf malzemelerin önüne geçmek için,
- AKM miktarını düşürmede,
- Deniz Suyu filtrasyonu,
- Kuyu, dere ve göl suları Filtrasyonu,
- Soğutma Kulesi,
- Şebeke Suyu filtrasyonu,
- Proses sularının filtrasyonu,
- Ultrafiltrasyon sistemi ön filtrasyonu
- Ters Ozmoz Sistemi Ön filtrasyonu
- Damlama sulama Sistemlerinde,
- Atık Su Filtrasyonu,
DİSKLİ FİLTRE TEKNOLOJİSİ Nedir?
Diskli Filtreler; Otomatik ve Manüel olarak alternatifli ürünleri seçenekleri vardır.
Disklerin her iki tarafında belirli mikron boyutuna sahip kanallar vardır. Disklerin üst tarafındaki kanalları ile iç tarafındaki kanalları birbirlerini ters yönde destekler. Bu sayede suyun filtre omurgası içerisinde derinlemesine gerçek bir filtrasyon yapması sağlanır.
Diskler bir omurga üzerine üst üste dizilirler. Filtrasyon sırasında, omurgadaki yay ve su basınç farkı, diskleri birbirlerine sıkıca bastırır, böylece etkin su filtrasyonu sağlanır. Su, disklerin dışından içine doğru, kanalcıklardan geçerken filtrelenir.
Omurga üzerine yerleştirilmiş olan açılı kanatçıklar (yön vericiler) suya heliksel dönme hareketi kazandırır, katı partikülleri askıda tutar, merkezkaç kuvveti sayesinde disk filtre elementinden uzaklaştırır. Disk filtrelerin tamamı sentetik malzemeden imal edilir ve filtre malzemeleri uzun ömürlü ve yüksek dayanıklılığa sahiptir.
DİSKLİ FİLTRE SİSTEMİ Nasıl Çalışır?
ÇALIŞMA PRENSİBİ :
- Kirli su, giriş bağlantısından filtre kabı içerisine girer.
- Kirli su, Helix içerisinden geçerken, Helix bıçakları (yön vericiler) suya yüksek hızla dönme hareketi verirler.
- Su filtrelenmeden önce, Suyun heliksel hareketi ile askıdaki katı maddeler (kum, mil vs.) disk filtre elementinden ayrılarak filtre tabanına doğru hareket ederler. Bu partiküller daha sonra atık kollektöründen dışarıya atılarak temizlenir.
- Partikülden arınmış olan su, filtre kabının mümkün olan tek çıkış yolu olan disklerin içinden geçer. Disk yüzeyinde yer alan kanallar su içerisinde geriye kalan partikülleri tutarlar. Böylece filtrelenmiş su yukarı yönde hareket ederek filtre kabı çıkış bağlantısından filtreyi terk eder.
TERS YIKAMA PRENSİBİ :
- Modüler sistemde (bir kollektör üzerinde birden fazla omurga olan sistemler) tek tek yıkanır.
- PLC kontrollü tam otomatik ters yıkama ünitesi sayesinde Disk filtreler kirlendiğinde, kendiliğinden ters yıkamaya geçer,
- Basınç Farkı veya zamana göre ters yıkama işlemi gerçekleşir.
- Ters yıkama İşleminde önce filtreye su giriş vanası kapanır. Sonra Atık ve ters yıkama vanaları açılır. Basınçlı ters yıkama suyu ile disklerin araları açılır ve temizlenir.